A Magyar Női Rögbi válogatott az Interligában

2010-09-20 18:14, szerző: Magyar Rögbi Szövetség

Címkék: női rugby | válogatott | 7's

Baljós előjelek után remek kezdés
Az Interliga (F-EN League 2010/2011) első Zágrábi fordulója előtt egy héttel a Női válogatott edzője bejelentette, hogy csapatával (Battai Buldogok Női) külön, klubcsapatként kíván indulni az Interliga versenyein. Ezzel hat-hét játékost vont ki a válogatott keretből. Döntését szerdán este telefonon megerősítette a súlyos lábsérüléssel kórházban fekvő Gyolcsos Ferenc szövetségi kapitánynál.

Így a magyar csapat, válogatott edző nélkül, akadályoztatott állapotú kapitánnyal és jelentősen megfogyatkozott létszámmal nézett a három nap múlva esedékes nemzetközi torna elé. Rövid egyeztetést követően Gyolcsos Mária csapatkapitány és Váczi Péter Női utánpótlás válogatott edző kapott megbízást, hogy az U16-18 keret bevonásával összeállított gárdával képviselje a magyar színeket Zágrábban. A pénteki összevont edzést követően, egy nagyon fiatal, de hihetetlen önbizalommal bíró, izgalmát, szorongását jókedvvel palástoló csapat indult a horvát fővárosba. A helyszínen egész nap zuhogó eső, 13 fok, a Szlovén válogatott, a Nada Split, a Mladost Zagreb és természetesen a Százhalombatta csapata várta megmérettetésre a Lányokat.
Első mérkőzés a Szlovén válogatott ellen:
A megilletődöttség egy percig tartott, azt követően a szélen elfutó Kovács Vera megszerezte a magyar csapat első célját. Három percen át a Szlovének sokkal nagyobb és erősebb játékosai fel tudták tartóztatni lányainkat, de a negyedik percben Krizsák Aliz egy rövid oldali kilences indulásból célt szerzett, Péter Edina értékesítette a jutalomrúgást.
A félidőben nyitót cserélt a válogatott, Veiland Fruzsina vette át a kilences posztot, így a labdák még gyorsabban jutottak ki a centersorhoz. Ezzel újra helyzetbe hozták a szélen utolérhetetlen sebességű Verát, aki a nyolcadik percben újra célt szerzett. A gyors nyitások nagyon eredményesek voltak, az első másodperctől hihetetlen összhangban játszó Gyolcsos Mária és Péter Edina ezt ki is használta, Marika egy figurával utat nyitott, Dina vitte a célokat. Egyet a tizenkettedik, egyet a tizennegyedik percben. A második jutalomrúgásnál Dina már nem hibázott.
Magyarország - Szlovénia 29 : 0 (12 : 0)
 
Második mérkőzés a Nada Split ellen
A lányok picit elaludtak a kezdésnél, a Split egy gyorsindítást követően célt szerzett az első fél percben. Ezt követően az egész tornán briliánsan működő védelem lezárt és többé nem engedte át a nagyon keményen játszó horvát lányokat. A háromnegyed elkezdte a pontgyártást, most Péter Edina nyitott utat és Gyolcsos Marika vitte a célokat, egyet az első, egyet a hatodik percben. A félidőt követően a spliti lányok teljesen összezártak középen, de ez nem tudta kizökkenteni a mienket, a gyorsasága miatt inkább szélsőt játszó Alizt hozták helyzetbe Marikáék, cél a nyolcadik percben, majd ismét a kapitány tört át, cél a tizenharmadik percben, majd ismét Krizsák a szélen a 14. percben. Az egyre jobban bemelegedő Péter Edina ezen a mérkőzésen nem tudott hibázni, mind az öt jutalomrúgást értékesítette.
Nada Split - Magyarország 5 : 35 (5 : 14)
 
Harmadik mérkőzés a Mladost Zagreb ellen
A horvát válogatott javát felvonultató Mladost nagyon keményen védekezett a centersorunk ellen, ezért a tolongás aktivizálta magát a mindenhová időben érkező Gyolcsos Marika vezényletével. A második percben Sólyom Beatrix célt szerzett. Péter Edina külön háborút folytatott a horvát válogatott kapitányával, Glóriával, aki tavaly az angol bajnokságból tért haza és a legjobb horvát játékosként jegyzik. A 16 éves Dina megmutatta milyen a magyar virtus és az ötödik percben célt szerzett. A nyolcadik percben a túlsó oldalról a centerek mögé érkező Smatkó Vivien prezentálta, milyen gyors is tud lenni egy pillér, ha nagyon akar. Cél, öt pont! 10. perc, a horvát kapitány áttörésből célt szerez és a rúgást is értékesíti. Az utolsó percben Gyolcsos Marika bizonyította sokadszorra, hogy Őt sem véletlenül választották az év játékosának, Dina a sípszó előtt még a jutalomrúgást is értékesítette.
Mladost Zagreb - Magyarország   7 : 22 (0 : 10)
 
A külön induló Battai Buldogok is minden mérkőzésüket megnyerték, jobb pontarányt elérve, mint a válogatott.
 
Utolsó, döntő mérkőzés a Százhalombatta ellen:
A nagyon keményen kezdő Batta a második percben célt szerzett és a jutalomrúgást is érvényesítették, 7 pont. A válogatottunk eddig is ragyogóan működő védelme még magasabb fokozatba kapcsolt és sorra verték vissza a sárga-feketék támadásait. Egy hosszú passzolásból félúton ellopott labdával Huszti Katalin megszerezte a válogatott első célját, a jutalomrúgást Péter Edina pontokra váltotta.
A csapatok egyenlő eredménnyel fordultak a félidőben.
A tizedik percben Kovács Veronika a szélen elfutva vezetést szerzett, amit a jutalomrúgással Dina még két ponttal megtoldott. Az utolsó percben Gyolcsos Mária egy hetven méteres elfutással szerzett célt és Péter Edina egy szép, érvényes jutalomrúgással tette fel az „i”-re a pontot.
Magyarország - Battai Buldogok Női   21 : 7 (7 : 7)
 
Végeredmény:
  1. Magyar válogatott
  2. Battai Buldogok Női
  3. Mladost Zagreb
  4. Nada Split
  5. Szlovánia
 
Pontszerzőink: Péter Edina (Angels) 34 pont
                           Gyolcsos Mária (FRC) 30 pont
                           Kovács Veronika (Szeged) 15 pont
                           Krizsák Aliz (Angels) 15 pont
                           Sólyom Beatrix (FRC) 5 pont
                           Smatkó Vivien (Angels) 5 pont
 
Ez a hit, a küzdeni tudás, az elkötelezettség győzelme volt!
Köszönöm Lányok!
 
 
Váczi Péter

 

Ősszel már két magyar csapat indult az interligában: a magyar válogatott mellett a Bulldogok női alakulata is benevezett és meg is kapta az engedélyt. Ki is alakult egy vita a női válogatott két szakambere között. Gyolcsos Ferenc szövetségi kapitány szerint így Csont László szétvert egy jól működő rendszert, Csont László viszont szerette volna, ha több játékosa is megmérethetné magát a nemzetközi porondon. (Most ezt a lehetőséget a battai lányok kiválása után sok tehetséges fehérvári, agárdi és szegedi lány is megkaphatta!)
Egyértelmű válasz született: a körmérkőzéses torna utolsó meccsét épp a két veretlen magyar cspat vívhatta – döntőként. A magyar válogatott minden meccsét megnyerve menetelt az utolsó fordulóig, és csupaszív játékával kivívta a tornára kilátogatók elismerését. A Bulldogok lányai pedig hidegvérű hóhérként lemészárolva szlovén és horvát ellenfeleiket, kapott cél nélkül érkeztek az utolsó fordulóba. A válogatott is talán ha kétszer kapitulált! Tehát a két külön magyar csapat valamennyi ellenfelét legyőzte!
A döntőben aztán a válogatottal az igazi rögbiszív diadalmaskodott a fizikai fölényben lévő battai lányok fölött. A válogatott lelkes védekezésével csírájában folytotta el a battai támadásokat, a 2. félidő egyetlen battai támadását pedig Huszti Kata ellenrohama változatta biztos győzelemmé: 19-7-re nyertek.
A sorok írója szerint a legjobban alakultak a dolgok: mindkét magyar csapat bebizonyította, hogy alkalmasak a feladatra. (Egyébként a horvátok is két csapattal indultak!) Csont László battai edző pedig a saját „kárán” bizonyította, hogy sokkal szélesebb kört vonhatunk be a női válogatottba, mint gondultuk eddig. A sok lelkes 16-18 éves agárdi lány pedig otthon még lelkesebben készülhet a munkára, hogy az öregek (19-23 évesek) nyomába lépve folytassa azt elkezdett utat.
 
Tóth Sándor

Kapcsolódó galériák

#3
*
2010-09-20 21:52
Nevetséges egy két ember szenilitása..

#2

2010-09-20 18:35

#1
Szabó Levente
2010-09-20 18:34
Gratulálok a lányok szép eredményéhez!

Hozzászólok!Galériák

Támogatók